Azja – poznaj kontynent

UCZTA W WIETNAMSKIM STYLU

cashew-nuts-254061_640Mieszkańcy Wietnamu są jednym z tych narodów, które wyrażają szacunek, radość i uznanie poprzez jedzenie. Dlatego popularnym sposobem świętowania ważnych wydarzeń w Wietnamie jest wspólne spożywanie posiłków. Z okazji ślubów czy festiwali (takich jak choćby ceremonia długowieczności) przygotowuje się prawdziwe uczty, podczas których przy każdym stole zbiera się do 12 biesiadników. Nierzadko w biesiadzie udział bierze cała wioska. Typowa wietnamska uczta składa się z dwóch dań: món mặn (w dosłownym tłumaczeniu danie słone) oraz món ngọt (dania słodkiego, czyli deseru). Wszystkie dania spożywa się wspólnie, jedząc z jednego naczynia. Wyjątkiem jest ryż, gdyż każdy ma do dyspozycji własną miseczkę. Miejsce, które zajmuje się przy stole, nie jest przypadkowe. Dużo zależy tu od wieku, płci, statusu społecznego czy stopnia zażyłości. Zazwyczaj podczas tego typu imprez podaje się pędy bambusa, gulasz z kurczaka lub innego ptaka, gotowaną kaczkę i smażone potrawy. Porządna uczta nie może obyć się bez wietnamskiej kiełbasy, gulaszu, sajgonek oraz klopsików. Biesiadnicy nie zapominają o swoich przodkach, którzy również otrzymują swoją porcję, m.in. gotowany ryż, kurczaka oraz lokalne wino. Po wspólnym posiłku każdy gość otrzymuje drobny upominek, aby potem miło wspominać gospodarzy.

Category: Różne kraje