Azja – poznaj kontynent

PRZYSMAKI RODEM Z PAKISTANU

Kuchnia pakistańska jest tania, a jednocześnie pyszna. Podstawą diety są zboża i mąka. Pakistańczycy często jedzą chapati, czyli rodzaj chleba wypiekanego z mąki pszenicznej. Popularnym napojem jest lassi wytwarzane z jogurtu, wody i przypraw. Mieszkańcy Pakistanu nie stronią też od warzyw, zwłaszcza od soczewicy. Rodziny z większym budżetem mogą pozwolić sobie na urozmaicanie diety jajkami, mięsem i większą ilością owoców. Od zarania dziejów mieszkańcy Pakistanu są miłośnikami pikantnych przypraw. Dużą popularnością cieszy się chili, czarny pieprz, kminek, liść laurowy, kardamon, kolendra i imbir. Uzupełnieniem dań są często sosy. Kuchnia pakistańska jest bardzo różnorodna. Kraj dzieli się na cztery prowincje i każda z nich może pochwalić się regionalnymi przysmakami. W nadbrzeżnej prowincji Sind dominują dania bazujące na owocach morza. W zachodniej części kraju specjalnością jest jagnię, które grilluje się w całości. Na wschodzi jada się specjalny chleb zwany roti. W północnej prowincji dominują dania bazujące na jagnięcinie. Pakistańskie dania godne polecenia to przede wszystkim dhal, czyli gulasz z soczewicy. Smak tej potrawy wzbogaca czosnek oraz imbir. Pakistańczycy lubią też słodkości takie jak kheer. To ryżowy pudding na mleku z migdałami, pistacjami i rodzynkami. Najpopularniejszy napój to oczywiście herbata. Pakistańczycy piją także sok z trzciny cukrowej oraz inne chłodzące płyny.

Category: Pakistan