Azja – poznaj kontynent

HANSIK – FESTIWAL BEZ OGNIA

Koreańskie święto Hansik wywodzi się od bardzo starego zwyczaju nie rozpalania ognia i spożywania zimnych posiłków. Zwyczaj ten nie narodził się w Korei, lecz w Chinach. Według legendy lojalny poddany Gaechachu uciekał przed grupą goniących go zdrajców i schronił się na Górze Myun. Jeden z jego przyjaciół próbował go odnaleźć i rozniecił ogień. Gaechachu nie opuścił jednak kryjówki i spłonął żywcem. Od tamtej pory, aby uczcić pamięć wiernego poddanego, raz do roku ludzie jedzą zimny posiłek. Dziś w tym dniu składa się ofiary w Królewskiej Świątyni. Koreańczycy oddają także hołd zmarłym ze swoich rodzin. Jeśli groby nie prezentuj się zbyt dobrze, wykładają nową warstwę torfu. Zwyczaj ten to Gaesacho. Wokół grobów sadzi się drzewa. Hansik odgrywa także inną bardzo ważną funkcję, gdyż rozpoczyna okres intensywnych prac na roli. Podczas festiwalu przygotowuje się tradycyjne potrawy, które składa się w ofierze Jesie. Potem spożywa się posiłek wraz z rodzicami lub sąsiadami (dania są oczywiście zimne). Tradycyjne potrawy jadane podczas Hansiku to Ssukdanja oraz Ssuktang.

Category: Korea